DR. OETKER CIASTO I KREM 380G DO KARPATKI
Opis
Dane produktowe
Składniki
Składniki
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (masło, mleko 2% tł.) | 1 porcja = 56 g | (%*) | |
---|---|---|---|
Energia | 1098 kJ | 615 kJ | 7% |
Energia | 264 kcal | 148 kcal | 7% |
Tłuszcz | 18,3 g | 10,3 g | 15% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 10,8 g | 6,1 g | 31% |
Węglowodany | 20,7 g | 11,6 g | 4% |
w tym Cukry | 11,3 g | 6,3 g | 7% |
Białko | 3,9 g | 2,2 g | 4% |
Sól | 0,21 g | 0,12 g | 2% |
Ciasto można podzielić na 30 porcji. 1 porcja = ok. 56 g | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Obliczona wartość odżywcza
na 100g | 1 porcja = 56 g | ||
---|---|---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 1098 | 615 | |
Wartość energetyczna (kcal) | 264 | 148 | |
Tłuszcz (g) | 18.3 | 10.3 | |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 10.8 | 6.1 | |
Węglowodany (g) | 20.7 | 11.6 | |
w tym cukry (g) | 11.3 | 6.3 | |
Białko (g) | 3.9 | 2.2 | |
Sól (g) | 0.21 | 0.12 |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Opis produktu
Marka
Dr. Oetker
Cechy
wspaniale wyrasta!
Marka standaryzowana
Marka - Dr. Oetker
Zawartość opakowania
Opakowanie zawiera:
140 g mieszanki do przyrządzenia ciasta
240 g mieszanki do przyrządzenia kremu
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Ciasto i krem do Karpatki w proszku.
Marketing
Nazwa firmy
Dr. Oetker Polska Sp. z. o. o.
Adres firmy
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
O producencie
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Pozostałe informacje
1 porcja (56 g) zawiera: energia 615 kJ 148 kcal 7%*
Energia w 100 g 1098 kJ / 264 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Zdrowie i styl życia
Zalecenia dla alergików
Mleko - Zawiera
Pszenica - Zawiera
Przechowywanie i stosowanie
Rodzaj przechowywania
Typ | ||||
---|---|---|---|---|
Przechowywać w temperaturze otoczenia |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy
Lista zakupów:
- 4 jaja
- 325 g masła lub margaryny
- 500 ml mleka
forma do pieczenia 25 cm / 35 cm
Dodaj
do kremu:
- 500 ml mleka (ok. 2 szklanki)
- 200 g masła lub margaryny (lub 200 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.)
do ciasta :
- 250 ml wody (ok. 1 szklankę)
- 125 g masła lub margaryny
- 4 jaja
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie kremu
Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj, a następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj do kremu masło lub margarynę aż do połączenia składników.
2. Przygotowanie ciasta
Piekarnik nagrzej do temp. 210°C (bez termoobiegu). Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do ciasta i energicznie wymieszaj. Cały czas mieszając podgrzewaj przez ok. 1 min do uzyskania z ciasta kuli. Zdejmij z ognia i gorące ciasto przełóż do miski. Miksuj i dodawaj kolejno po 1 jajku aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich rozprowadź cienką warstwą w formie wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą przykryj folią.
3. Pieczenie
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C i piecz ok. 25 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz ok. 15-20 min. Drugą część ciasta upiecz tak samo.
4. Przekładanie
Gdy ciasto wystygnie, na jedną warstwę ciasta wyłóż przygotowany krem i przykryj drugą warstwą ciasta. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Możesz przyrządzić delikatniejszą wersję Kremu, zastępując masło ubitą śmietanką 30% tł. Przygotuj krem budyniowy wg punktu 1. sposobu przygotowania, ostudź do temp. pokojowej, miksuj 1 min i zamiast masła dodaj do niego 200 ml dobrze ubitej śmietanki 30% tł. Śmietanę dokładaj stopniowo, miksując na najniższych obrotach do połączenia z kremem.
Porada
Jeśli przechowujesz ciasto w lodówce, wyjmij je na ok. 20-30 min przed podaniem. Dzięki temu krem odzyska delikatną miękkość.
Smacznego!
Eklerki (ok. 20 sztuk)
Krem
Przygotuj krem wg punktu 1. sposobu przygotowania.
Ciasto
Przygotuj ciasto wg punktu 2. sposobu przygotowania i nakładaj porcjami za pomocą szprycy do dekoracji, w odległości 5 cm od siebie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Pieczenie
Piecz przez 25 min w nagrzanym piekarniku w temp. 210°C, następnie zmniejsz temp. do 150°C i piecz jeszcze przez 15 minut.
Przekładanie
Przekrój ostudzone eklerki i napełnij je kremem. Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Opakowanie
Rozmiar opakowania
380g
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy - 380
Wymiar
Wymagana wysokość na półce (mm) | Wymagana szerokość na półce (mm) | Wymagana głębokość na półce (mm) |
---|---|---|
212 | 139 | 48 |
(Zasady Wymiarowania Opakowań GS1)
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna) - Gramów
Rodzaj opakowania
Typ - Karton
Waga
Waga brutto - 424
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 212
Szerokość - 139
Głębokość - 48
Liczba użyć
Liczba czynności użycia - Porcje
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
Ciasto można podzielić na 30 porcji.
Obsługa klienta
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Sp. z. o. o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Sp. z. o. o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Telefon kontaktowy
801100700
Email kontaktowy
serwis@oetker.pl
Adres internetowy
www.oetker.pl
Rozszerzone dane
Język produktu
Język danych - polski
Główny język opisu - polski
Języki na opakowaniu
- polski
Podzielony opis produktu
Nazwa funkcjonalna - Ciasto i krem do karpatki