DR. OETKER CIASTO 400G KRUCHE
Opis
Dane produktowe
Składniki
Składniki
Tekst dotyczący alergenów
Możliwa obecność MLEKA.Wartości odżywcze
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (bez owoców, margaryna 80% tł.) 100 g | 1 porcja = 34 g | (%*) | |
---|---|---|---|
Energia | 1677 kJ | 570 kJ | 7% |
Energia | 400 kcal | 136 kcal | 7% |
Tłuszcz | 16 g | 5,5 g | 8% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 4,3 g | 1,5 g | 8% |
Węglowodany | 56 g | 19 g | 7% |
w tym Cukry | 23 g | 7,7 g | 9% |
Białko | 6,5 g | 2,2 g | 4% |
Sól | 0,83 g | 0,28 g | 5% |
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = ok. 34 g | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Obliczona wartość odżywcza
na 100g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (bez owoców, margaryna 80% tł.) 100 g | 1 porcja = 34 g | |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 1677 | 570 | |
Wartość energetyczna (kcal) | 400 | 136 | |
Tłuszcz (g) | 16 | 5.5 | |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 4.3 | 1.5 | |
Węglowodany (g) | 56 | 19 | |
w tym cukry (g) | 23 | 7.7 | |
Białko (g) | 6.5 | 2.2 | |
Sól (g) | 0.83 | 0.28 |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Opis produktu
Marka
Dr. Oetker
Cechy
z przepisami na: szarlotkę, tartę z owocami, kruche ciasteczka
bez barwników, bez oleju palmowego, bez syropu glukozowego
Marka standaryzowana
Marka - Dr. Oetker
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Ciasto kruche w proszku.
Marketing
Nazwa firmy
Dr. Oetker Polska Sp. z. o. o.
Adres firmy
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Opis produktu
"Ciasto kruche" to wygodne rozwiązanie zarówno dla osób stawiających pierwsze kroki w pieczeniu, jak i tych bardziej doświadczonych, ceniących sobie ułatwienia w kuchni.
Dodaj świeże jajko i masło, zagnieć i puść wodze fantazji lub zastosuj jeden z przepisów na opakowaniu na szarlotkę, tartę lub ciasteczka. Zawsze ten sam efekt: zaskakujące smakiem ciasto i radość Twoich bliskich.
Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.
O producencie
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Pozostałe informacje
1 porcja (34 g) zawiera: energia 570 kJ 136 kcal 7%*
Energia w 100 g 1677 kJ / 400 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Zdrowie i styl życia
Zalecenia dla alergików
Mleko - Może zawierać
Pszenica - Zawiera
Dodatki
Barwniki - Nie zawiera
Przechowywanie i stosowanie
Rodzaj przechowywania
Typ | ||||
---|---|---|---|---|
Przechowywać w temperaturze otoczenia |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy
Szarlotka na kruchym cieście
Dodaj do ciasta:
- 100 g masła (lub margaryny)
- 1 jajko
Do nadzienia:
- 1 kg jabłek
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 60 ml wody (ok. 6 łyżek)
Zamiast jabłek można użyć konfiturę (ok. 400 g) lub śliwki (500-600 g). Ciasto ze śliwkami najlepiej jest zrobić w prostokątnej formie (29 cm x 21 cm), wykładając spód całym ciastem kruchym, a następnie śliwkami.
Sposób przygotowania:
1. Ciasto kruche
Piekarnik nastaw na temp. 175°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło lub margarynę i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. 1/3 ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Resztę ciasta rozłóż w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formie (o ok. 24 cm). Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez ok. 10-15 minut.
2. Nadzienie
Jabłka umyj, obierz i pokrój w grubszą kostkę. Dodaj cynamon, cukier, sok z cytryny i wodę, gotuj na średnim ogniu ok. 15-20 min aż jabłka nieco zmiękną. Ostudzoną masę jabłkową rozłóż równo na podpieczonym spodzie.
3. Górna warstwa
Na warstwę owoców zetrzyj resztę schłodzonego ciasta (tarka o dużych oczkach).
4. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 175°C
Czas pieczenia: ok. 45-50 min
Tarta z owocami
Forma o 24 cm
Dodaj
- 1 jajko
- 100 g masła
- 500 ml śmietanki 30% tł.
- 1 Budyń smak waniliowy Dr. Oetkera
- 90 g cukru
- 200 g owoców
Ilość ciasta kruchego wystarcza na przygotowanie 2 tart. Zagnieć ciasto z jajkiem i masłem. Podziel na 2 części. Jedną część zamroź, a gdy znów przyjdzie Ci ochota na upieczenie tarty, wystarczy rozmrozić ciasto. Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Formę wysmaruj masłem i wyklej pozostawionym ciastem, nakłuj widelcem i odstaw na 15 min do schłodzenia. Podpiecz w piekarniku na złoto przez ok. 20 min. W 1/2 porcji śmietanki rozmieszaj budyń, a drugą zagotuj z cukrem, do gorącego płynu dodaj śmietankę z budyniem i zagotuj do zgęstnienia. Gotowy budyń wylej równo na tartę, na wierzchu ułóż owoce np. świeże lub mrożone truskawki, borówki, maliny (nie rozmrażaj). Piecz przez ok. 25-30 min, w temp. 180°C.
Kruche ciasteczka
ok. 45 szt.
Dodaj
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- mąkę do podsypania
- produkty Dr. Oetker do dekoracji
Zawartość opakowania wsyp do miski, zagnieć z masłem i jajkiem do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremek lub noża wycinaj ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posypać je grubym cukrem, orzechami itp. Piecz w nagrzanym piekarniku, w temp. ok. 180°C przez ok. 10-15 min. Po ostudzeniu udekoruj produktami Dr. Oetkera.
Smacznego!
Opakowanie
Rozmiar opakowania
400g
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy - 400
Wymiar
Wymagana wysokość na półce (mm) | Wymagana szerokość na półce (mm) | Wymagana głębokość na półce (mm) |
---|---|---|
186 | 145 | 58 |
(Zasady Wymiarowania Opakowań GS1)
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna) - Gramów
Rodzaj opakowania
Typ - Pudełko
Waga
Waga brutto - 420
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 186
Szerokość - 145
Głębokość - 58
Liczba użyć
Liczba czynności użycia - Porcje
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = ok. 34 g
Obsługa klienta
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Telefon kontaktowy
801 100 700
Email kontaktowy
serwis@oetker.pl
Adres internetowy
www.oetker.pl
Rozszerzone dane
Języki na opakowaniu
- polski
Podzielony opis produktu
Nazwa funkcjonalna - Ciasto kruche