DR. OETKER BUDYŃ 45G CZEKOLADOWY
Opis
Dane produktowe
Składniki
Składniki
Tekst dotyczący alergenów
Możliwa obecność GLUTENU.Wartości odżywcze
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 100 g | 1 porcja = 143 g | (%*) | |
---|---|---|---|
Energia | 388 kJ | 555 kJ | 7% |
Energia | 92 kcal | 131 kcal | 7% |
Tłuszcz | 1,9 g | 2,7 g | 4% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 1,1 g | 1,6 g | 8% |
Węglowodany | 15 g | 22 g | 8% |
w tym Cukry | 9,5 g | 14 g | 16% |
Białko | 3,3 g | 4,7 g | 9% |
Sól | 0,14 g | 0,20 g | 3% |
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. | |||
1 porcja = około 143 g | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Obliczona wartość odżywcza
na 100g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.): | 1 porcja = 143 g | |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 388 | 555 | |
Wartość energetyczna (kcal) | 92 | 131 | |
Tłuszcz (g) | 1.9 | 2.7 | |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 1.1 | 1.6 | |
Węglowodany (g) | 15 | 22 | |
w tym cukry (g) | 9.5 | 14 | |
Białko (g) | 3.3 | 4.7 | |
Sól (g) | 0.14 | 0.2 |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Opis produktu
Marka
Dr. Oetker
Marka standaryzowana
Marka - Dr. Oetker
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Budyń w proszku.
Marketing
Nazwa firmy
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
Adres firmy
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Opis produktu
Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały zapach ciepłego budyniu czekoladowego, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny i zdrowy podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza.
W ofercie Dr. Oetkera każdy z nas znajdzie coś dla siebie.
O producencie
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Pozostałe informacje
1 porcja (143 g) zawiera: energia 555 kJ 131 kcal 7%*
Energia w 100 g 388 kJ / 92 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Zdrowie i styl życia
Zalecenia dla alergików
Zboża zawierające gluten - Może zawierać
Mleko - Zawiera
Przechowywanie i stosowanie
Rodzaj przechowywania
Typ | ||||
---|---|---|---|---|
Przechowywać w temperaturze otoczenia |
Przygotowanie i stosowanie
Na 0,5 l mleka
1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (ok. 30 g) cukru.
2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj.
3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy
Przepis na:
Kostkę stracciatella z kremem budyniowym
Składniki:
- 50 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 3 Budynie smak Czekoladowy Dr. Oetkera
- 1 łyżka Ciemnego kakao Dr. Oetkera
- 2 tabliczki (po 100 g) czekolady (gorzka, mleczna)
- 600 ml mleka
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Dno formy 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na puszystą (sztywną) pianę, pod koniec dodawaj stopniowo 100 g cukru, następnie żółtka. Na końcu delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z 1 budyniem i kakao. Ciasto przełóż do formy i piecz około 30 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Z 600 ml mleka odlej 200 ml i rozmieszaj w nim 2 budynie z pozostałym cukrem. Do garnka wlej 400 ml mleka, dodaj kawałki gorzkiej czekolady (100 g) i masło. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się masła i czekolady, zagotuj. Na końcu wlej pozostałą porcje mleka wymieszaną z budyniami i cukrem. Gotuj na małym ogniu do uzyskania gęstego kremu budyniowego. Krem przelej na wystudzony biszkopt. Przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.
Pozostałą czekoladę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Śmietankę i serek mascarpone ubij z cukrem pudrem do uzyskania gęstego kremu. Do masy dodaj około 70 g startej czekolady. Zdejmij folię z kremu czekoladowego i nałóż masę stracciatella. Pozostałą startą czekoladą udekoruj ciasto.
Więcej przepisów na oetker.pl
Opakowanie
Rozmiar opakowania
45g
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy - 45
Wymiar
Wymagana wysokość na półce (mm) | Wymagana szerokość na półce (mm) | Wymagana głębokość na półce (mm) |
---|---|---|
163 | 115 | 8 |
(Zasady Wymiarowania Opakowań GS1)
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna) - Gramów
Rodzaj opakowania
Typ - Zgrzewane
Waga
Waga brutto - 48
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 163
Szerokość - 115
Głębokość - 8
Opakowanie logistyczne
GTIN - 05900437521251
Liczba użyć
Liczba czynności użycia - Porcje
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje.
Obsługa klienta
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Telefon kontaktowy
801100700
Email kontaktowy
serwis@oetker.pl
Adres internetowy
www.oetker.pl
Rozszerzone dane
Język produktu
Język danych - polski
Główny język opisu - polski
Języki na opakowaniu
- polski
Podzielony opis produktu
Nazwa funkcjonalna - Budyń
Wariant - smak czekoladowy