Udka pieczone na patelni w przyprawie do kurczaka to pomysł na wspaniale doprawione mięso drobiowe duszone w sosie z dodatkiem świeżej marchewki. Rumiane, aromatyczne udka pieczone na patelni idealnie skomponują się z ulubioną surówką, świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami.
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiaj składniki przez kilka minut, dzięki temu mięso będzie bardziej elastyczne i zrazy będą się lepiej formować.
Białe części porów obrać z wierzchniej warstwy, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć, pokroić w półtalarki, zalać bulionem - tak, by płyn je przykrył. Gotować przez 30-40 minut.
Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na gęstą, puszystą masę po czym dodawać stopniowo olej. Dodać startą marchewkę, otartą skórkę z cytryny i pozostałe składniki. Na samym końcu wymieszać z rodzynkami.
Pierś z indyka przekrój na dwie porcje i przypraw solą oraz pieprzem. Następnie mięso włóż do naczynia żaroodpornego. Pierś posmaruj pesto. Pomidora umyj i pokrój na plasterki, a następnie połóż na mięso.
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i pokrojony czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, kurkumą i imbirem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut
Buraki dokładnie umyć, ale nie obierać i gotować w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 1-1,5h). Ugotowane buraki przestudzić i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Podudzia umyć i osuszyć. Posypać z dwóch stron solą, pieprzem i słodką papryką. Przygotować panierkę: płatki kukurydziane wsypać do woreczka foliowego i zgnieść przy pomocy wałka.
Kurki oczyścić, szybko opłukać i dokładnie osuszyć. W szerokim garnku lub na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu