Składniki:
-
600 g mięsa mielonego z łopatki
-
1 jajko
-
2 łyżki bułki tartej
-
4 ogórki kiszone
-
150 g boczku wędzonego
-
2 cebule
-
2-3 łyżki musztardy bawarskiej
-
3 łyżki oleju roślinnego
-
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiaj składniki przez kilka minut, dzięki temu mięso będzie bardziej elastyczne i zrazy będą się lepiej formować.
Na oleju podsmaż boczek pokrojony w paski, kiedy będzie rumiany dodaj cebulę pokrojoną w pół plastry. Wszystko smaż kilka dodatkowych minut, pod koniec dodaj ogórki kiszone pokrojone w słupki. Smaż jeszcze 2-3 minuty, następnie dodaj musztardę i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Składniki odstaw do przestygnięcia.
Mięso podziel na pięć równych porcji z każdej uformuj owalny placek. Na środek nałóż porcję farszu, zawiń brzegi do środka i uformuj w podłużne kotlety w kształcie „cepelinów”.
Zrazy obtocz w bułce tartej. Obsmaż na oleju roślinnym obracając od czasu do czasu, aby równomiernie się zrumieniły. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, zapiekaj 15 minut w 180°C.