
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki
-
4 duże jajka
-
1 szklanka cukru
-
1 szklanka oleju słonecznikowego
-
3 szklanki startej marchewki
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1/2 szklanki mąki jaglanej
-
1 cukier waniliowy
-
1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
-
1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
otarta skórka z cytryny
-
1/3 szklanki rodzynek
-
tłuszcz, bułka tarta do obsypania tortownic
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
-
Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na gęstą, puszystą masę po czym dodawać stopniowo olej. Dodać startą marchewkę, otartą skórkę z cytryny i pozostałe składniki. Na samym końcu wymieszać z rodzynkami.
-
Wlać do tortownicy o średnicy 22-24cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
-
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.