
Składniki:
1 kg dyni
-
250 g ziemniaków
-
25 g masła
-
1 cebula
-
3 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka kurkumy w proszku
-
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
-
1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
-
1 i 1/2 szklanki bulionu
-
1 szklanka mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
-
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
-
W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i pokrojony czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, kurkumą i imbirem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
-
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut.
-
Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do zupy (pomidory z puszki wystarczy dodać do potrawy).
-
Wymieszać i gotować przez około 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.