ZUPA DYNIOWA
ZUPA DYNIOWA

Składniki:

1 kg dyni

  • 250 g ziemniaków

  • 25 g masła

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku

  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru

  • 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów

  • 1 i 1/2 szklanki bulionu

  • 1 szklanka mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.

  2. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i pokrojony czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, kurkumą i imbirem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.

     

  3. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut.

  4. Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do zupy (pomidory z puszki wystarczy dodać do potrawy).

  5. Wymieszać i gotować przez około 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

 

Polecane produkty
PUTKA BUŁKA KAJZERKA 55G
PUTKA BUŁKA KAJZERKA 55G
0,49 zł
szt
SPC BUŁKA SZNYTKA 0,05KG
SPC BUŁKA SZNYTKA 0,05KG
0,49 zł
szt
ZIEMNIAK MŁODY POLSKI
ZIEMNIAK MŁODY POLSKI
1,69 zł
kg
ŁACIATE MLEKO UHT 1L K 3,2%
ŁACIATE MLEKO UHT 1L K 3,2%
3,99 zł
szt
SPC BUŁKA KAJZERKA  0,05KG
SPC BUŁKA KAJZERKA 0,05KG
0,49 zł
szt
MARCHEW
MARCHEW
1,99 zł
kg
BANAN
BANAN
6,49 zł
kg
ŁACIATE MLEKO UHT 1L K 2%
ŁACIATE MLEKO UHT 1L K 2%
3,69 zł
szt
CEBULA
CEBULA
1,99 zł
kg
NATKA PIETRUSZKI PĘK
NATKA PIETRUSZKI PĘK
1,79 zł
szt
ŻYWIEC ZDRÓJ 0,5L PET GAZ
ŻYWIEC ZDRÓJ 0,5L PET GAZ
1,99 zł
szt
CISOWIANKA 1,5L PET GAZ
CISOWIANKA 1,5L PET GAZ
1,99 zł
szt
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium