Składniki:
-
ok. 3 kg buraków
-
ok. 1 kg czerwonej papryki
-
ok. 0,5 kg cebuli
Zalewa:
-
1 szklanka octu spirytusowego 10%
-
1 szklanka oleju rzepakowego
-
1 szklanka cukru
-
1,5 szklanki wody
-
2 płaskie łyżki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Buraki dokładnie umyć, ale nie obierać i gotować w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 1-1,5h). Ugotowane buraki przestudzić i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
3. Cebule obrać z łupinek, pokroić w drobną kosteczkę.
4. Przygotować zalewę. Wymieszać składniki ze sobą i zagotować.
5. Wrzucić paprykę i cebulę do gotującej się zalewy. Gotować 10 minut.
6. Dorzucić buraczki do gotującej zalewy i gotować kolejne 10 minut.
7. Gorącą sałatkę powkładać do słoików. Nie pasteryzować.