POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE KURKOWYM
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE KURKOWYM

Składniki:

  • 300 g kurek

  • polędwiczka wieprzowa 350 g

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • 1/2 cebuli

  • 50 ml bulionu

  • 170 ml śmietanki kremówki 30%

  • 1 łyżka posiekanego koperku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kurki oczyścić, szybko opłukać i dokładnie osuszyć. W szerokim garnku lub na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu.

  2. Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać bulion i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu.

  3. Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek i odstawić z ognia.

  4. Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić na 1,5 cm plastry. Rozgrzać patelnię, włożyć 1 łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem solą i pieprzem.

  5. Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty.

Świetnie smakują podane z ziemniakami, kluskami śląskimi jak i makaronem

Polecane produkty
PUTKA BUŁKA KAJZERKA 55G
PUTKA BUŁKA KAJZERKA 55G
0,55 zł
szt
SPC BUŁKA KAJZERKA  0,05KG
SPC BUŁKA KAJZERKA 0,05KG
0,55 zł
szt
ŁACIATE MLEKO UHT 1L K 3,2%
ŁACIATE MLEKO UHT 1L K 3,2%
3,83 zł
szt
ŁACIATE MLEKO UHT 1L K 2%
ŁACIATE MLEKO UHT 1L K 2%
3,99 zł
szt
SPC BUŁKA SZNYTKA 0,05KG
SPC BUŁKA SZNYTKA 0,05KG
0,49 zł
szt
CEBULA
CEBULA
1,99 zł
kg
BANAN
BANAN
6,49 zł
kg
RZODKIEWKA CZERWONA PĘCZEK
RZODKIEWKA CZERWONA PĘCZEK
1,99 zł 1,49 zł
szt
MARCHEW
MARCHEW
2,49 zł
kg
CISOWIANKA 1,5L PET GAZ
CISOWIANKA 1,5L PET GAZ
1,99 zł
szt
ŻYWIEC ZDRÓJ 1,5L PET N/GAZ
ŻYWIEC ZDRÓJ 1,5L PET N/GAZ
2,49 zł
szt
NATKA PIETRUSZKI PĘK
NATKA PIETRUSZKI PĘK
1,79 zł
szt
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium