Składniki:
-
300 g kurek
-
polędwiczka wieprzowa 350 g
-
2 łyżki masła klarowanego
-
1/2 cebuli
-
50 ml bulionu
-
170 ml śmietanki kremówki 30%
-
1 łyżka posiekanego koperku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
-
Kurki oczyścić, szybko opłukać i dokładnie osuszyć. W szerokim garnku lub na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu.
-
Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać bulion i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu.
-
Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek i odstawić z ognia.
-
Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić na 1,5 cm plastry. Rozgrzać patelnię, włożyć 1 łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem solą i pieprzem.
-
Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty.
Świetnie smakują podane z ziemniakami, kluskami śląskimi jak i makaronem