
Składniki:
-
Cebula 4 szt
-
polędwiczka wieprzowa 500g
-
2 łyżki masła klarowanego
-
sól
-
pieprz
-
tymianek suszony
-
ząbek czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
-
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry. Obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
-
W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Obsmażamy polędwiczki z obu stron prze minutę, a następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojone w piórka cebule oraz rozdrobniony czosnek.
-
Dodajemy polędwiczki i podlewamy wodą tak, aby zakryła mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt szybko możemy mięso podlać jeszcze niewielka ilością wody.