SKŁADNIKI:
- 500g fileta z dorsza
- 1 szt. pora
- 1 szt. cytryny
- 100ml śmietany 18%
- 1 pęczek koperku
- mąka pszenna
- masło klarowane do smażenia
- 100g startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety z ryby pokrój na mniejsze porcje. Każdy filet oprósz delikatnie solą i pieprzem, dopraw do smaku posiekanym koperkiem i otartą skórką z cytryny. Na patelni rozgrzej masło. Zamarynowaną rybę oprósz mąką i obsmaż. Gotowe filety przełóż na bok. Pora (tylko białą część) podsmaż na połowie śmietany, dodaj 1 łyżkę mąki i chwilę smaż. Gdy por zacznie mięknąć, podlej go sokiem wyciśniętym z cytryny i dodaj resztę śmietany. Całość gotuj, aż śmietana odparuje o połowę, a sos z porem zrobi się gęsty. Dopraw go do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Filety podawaj na porowym sosie posypane parmezanem.