Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 szt kapusty pekińskiej (może być również kapusta biała bądź włoska)
- 100g ryżu
- 1 cebula
- 2 jajka
- sól, pieprz
- mąka, olej
SOS:
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu
- 1 kostka rosołowa
- koperek, natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę posiekać drobno i zarumienić na łyżce oleju. Kapustę pekińską poszatkować drobno bez dolnej twardej części. Ryż ugotować około 10 minut na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzić i wystudzić. Wszystkie składniki dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem. Dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować "gołąbki" i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć gołąbki z każdej strony na złoto. Przygotować sos w garnku po czym włożyć gołąbki i chwilę pogotować. Wskazany dodatek kopru lub natki pietruszki.