Składniki:
- 400G mięsa gulaszowego z indyka
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 1 papryka żółta
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę siekamy w ćwierć plasterki, marchew w kostkę. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso na złoto - przyprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę i przekładamy do mięsa. Wrzucamy do rondla marchewkę, przecier pomidorowy, listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i dusimy razem jeszcze około 20 minut - aż papryka zmięknie. Podajemy gulasz z kaszą.