Składniki:
- Kapusta młoda 1 główka
- Marchewka 2 szt.
- Cebula 2 szt. (lub 1 szczypior paluch)
- Słonina 20 dag
- Koperek 1 pęczek
- Liść laurowy
- Pieprz czarny mielony
- Ziele angielskie
- Sól
- Sok z ½ cytryny (ewentualnie w zamian ocet według własnego smaku)
- Masło 2 łyżki
- Mąka 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano na tłuszczu powstałym ze słoniny. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do niej marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Całość sparzamy gorącą wodą, którą później wylewamy. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy do niej ziele angielskie oraz liście laurowe i wlewamy niedużą ilość wody. Całość gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie do kapusty dolewamy sok wyciśnięty z ½ cytryny oraz dodajemy podsmażoną cebulę i słoninę. Gotujemy potrawę do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy do niego mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy mąka się zarumieni, przelewamy zasmażkę do ugotowanej kapusty i dokładnie mieszamy. Dodajemy do potrawy posiekany drobno koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Ewentualnie można dodać odrobinę cukru.