SKŁADNIKI:
- 500g pieczarek
- 200g mięsa mielonego
- 1 szt cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100g startego żółtego sera
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz, oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Odłamać nóżki pieczarek. Łyżeczką wydrążyć pozostałe „ruchome” części kapelusza, robiąc jak najwięcej miejsca na farsz. Nóżki pieczarek i wydrążone części kapelusza drobno posiekać na desce, włożyć na patelnię. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, łyżkę oliwy i podsmażyć na patelni przez kilka minut, co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać starty czosnek i natkę pietruszki. Przełożyć do miski z mięsem mielonym, dodać bułkę tartą i wymieszać. Wydrążone kapelusze pieczarek napełnić farszem. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 30 minut Na 8 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.