
Składniki:
- 1,2 kg surowego boczku bez skóry i żeber
- lekko czubata łyżeczka soli
- 2 spore ząbki czosnku
- majeranek otarty
Rodzaj przypraw można zmieniać w zależności od upodobań (np. tymianek, słodka papryka, przyprawa do mięs itd.) Można tez zrobić go w postaci rolady.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Boczek opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dokładnie utrzeć z solą. Natrzeć nim boczek ze wszystkich stron. Oprószyć majerankiem, odłożyć do zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na 24 godziny. Foremkę niewiele większą od kawałka boczku wyłożyć folią aluminiową, przełożyć do niej mięso, podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200o z termoobiegiem. Piec 70 minut od czasu do czasu dolewając odparowaną wodę. Po 35 minutach odwrócić go na drugą stronę. Jeśli boczek za mocno się rumieni, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej.