Składniki:
- golonka wieprzowa 2 sztuki
- nóżki wieprzowe 2 sztuki
- ziele angielskie 6 ziarenek
- liście laurowe 4 szt.
- marchewka 2 sztuki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Nóżki i golonki dokładnie umyć i oczyścić w zimnej wodzie (ewentualnie gdy jest taka potrzeba, to opalamy nad gazem). Przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by je zakryła. Dodać liście, ziele, pieprz, obrane marchewki i doprawić solą. Zagotować, gotować na małym ogniu (tak by tylko mrugało). Gdy marchewki będą miękkie, wyciągnąć je z wywaru i wystudzić. Resztę gotować ok 2-3 godzin aż mięso zacznie odchodzić od kości i się rozpadać. Po tym czasie gotowania wyciągnąć nóżki i golonkę na talerz i pokroić na małe kawałki. Wywar doprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Marchewki pokroić w plastry lub kostkę. W salaterkach lub miskach na dno układać marchewki i mięso. Zalać wywarem i odstawić do wystygnięcia. Następnie schować do lodówki aż stężeje.