Składniki:
- 8 skrzydełek z kurczaka
- 1 większa papryka
- 3 cebule
- 250 g pieczarek
- masło
Marynata:
- 4-5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki tymianku
- szczypta soli
- szczypta papryki ostrej
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Skrzydełka płuczemy zimną wodą , osuszamy, wkładamy do miski, dodajemy olej i przyprawy do marynaty. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki - dodajemy do mięsa wraz z liśćmi laurowymi. Skrzydełka porządnie mieszamy by każde było pokryte marynatą. Skrzydełka w misce zawijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki, paprykę i pieczarki myjemy. Pieczarki kroimy w plasterki, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła dodajemy cebulę i szklimy. Ściągamy cebulę. Dodajemy na patelnie masło i dajemy paprykę. Smażymy ok 5 min. Paprykę ściągamy. Znowu dodajemy masło na patelnie i dodajemy pieczarki smażymy z 10 min. Zamarynowane skrzydełka smażymy na patelni grillowej bądź zwykłej, aż będą rumiane i chrupiące. Rumiane skrzydełka układamy w rondlu, podlewamy delikatnie wodą. Dusimy pod przykryciem 15 min Dodajemy pieczarki, paprykę i cebulę pomiędzy skrzydełka i dusimy kolejne 10 min