
Składniki:
- 150 g ryżu
- 8 skrzydełek z kurczaka
- 15 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
- 1 papryka czerwona
Sposób przygotowania:
Skrzydełka z kurczaka nacieramy ulubioną mieszanką przypraw, odstawiamy na chwilę. Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę w półplasterki, paprykę w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, na którym układamy plasterki cebuli, pokrojone pieczarki i paprykę. Całość przykrywamy skrzydełkami z kurczaka. Do naczynia wlewamy bulion, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45-50 minut. Po około 40 minutach zdejmujemy pokrywkę. Skrzydełka powinny się ładnie zrumienić, aby miały chrupiącą skórkę.
UWAGA: Zamiast ryżu można użyć surowych ziemniaków pokrojonych w kostkę, przyprawionych vegetą i polanych olejem. Nie potrzeba wtedy już podlewać ich bulionem.