Składniki:
- 3/4 litra jogurtu naturalnego kefiru
- 1 szklanka śmietany (12-18%)
- 6 łyżek gotowego koncentratu barszczu
- z buraków
- 2 długie ogórki
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- pęczek rzodkiewki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- do podania:
- 8 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych
- na ćwiartki
Sposób przygotowania:
Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na połówki, łyżeczką usuń nasiona, następnie pokrój na drobną kostkę. Szczypiorek oraz koperek drobno posiekaj. Po dwie łyżki koperku i szczypiorku odłóż do dekoracji. Rzodkiewki pokrój na drobną kostkę. Do miski z warzywami i ziołami wlej jogurt lub kefir i śmietanę, dodaj koncentrat. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszaj. Jajka pokrój na ćwiartki. Do miseczek wkładaj kawałki jajek, wlej chłodnik. Udekoruj kawałkiem jajka oraz koperkiem i szczypiorkiem.