Składniki:
- 1 cukinia średniej
- wielkości
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu
- naturalnego
- 6 łyżek mąki pszennej
- Pęczek koperku
- 1 mała cebula
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić, aby puściła sok (na ok. 10 -15 min.). Po tym czasie odcisnąć na sitku nadmiar wody z cukinii. Dodać do niej pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, pół pokrojonego pęczka koperku, wbić jajka i dodać jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dosypać mąkę (jeżeli ciasto wydaje się za mało gęste można dosypać jeszcze 1 – 2 łyżki). Wszystko razem wymieszać i smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Na każdy placek nałożyć śmietanę (może być jogurt) i posypać drugą połową pokrojonego pęczka koperku.