
SKŁADNIKI:
- 3/4 kg piersi kurczaka
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 średnie czerwone cebule
- marynata:
- 1/4 szklanki oleju
- sok z jednej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka grubo zmielonego czarnego pieprzu
- sól
- Patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Papryki przekrój na pół, usuń nasiona, następnie pokrój na kawałki o boku około 2 cm. Cukinię pokrój na półplasterki o grubości około 2 cm. Obrane cebule pokrój na ósemki. Piersi kurczaka pokrój na kawałki o boku około 2 cm. Wszystkie warzywa umieść w jednej misce, mięso włóż do drugiej miseczki. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj do pozostałych składników marynaty, dokładnie wymieszaj. Do warzyw i mięsa wlej po pół porcji marynaty, wymieszaj, by wszystkie kawałki się nią pokryły, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian mięso i warzywa. Grillu po 2-3 minuty z każdej strony (czyli w sumie około 10-12 minut).
Do szaszłyków możesz użyć również inne ulubione warzywa czy wyroby mięsne np. pieczarki, bakłażany, boczek wędzony, kiełbasę.