
Składniki:
Ciasto:
- 90g zimnego masła
- 200g mąki
- 70g cukru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce:
- 750g umytych, wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
- 90g zimnego masła
- 2 żółtka
- 100g cukru
- 150g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół. Składniki na ciasto szybko zagnieść, masło można posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, i wyłożyć/wylepić ciastem tortownicę o średnicy 23cm lub 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Boki również wyłożyć papierem, aby wiśnie nie dotykały blaszki. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Kruszonka: Masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką. Do masła dodać pozostałe składniki na kruszonkę, wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.