Składniki:
- boczek surowy 150 dag
- cebulka 2 sztuki
- papryka 1 sztuka
- papryka mielona słodka
- 1 łyżeczka
- papryka mielona ostra
- 0,5 łyżeczki
- sól i pieprz 2 szczypty
- olej 1 łyżka
Sposób przygotowani:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (np. w plastry). Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na natłuszczonej patelni i oprószamy papryką. Mieszamy i dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy aż cebula zacznie się rumienić, podlewamy troszkę wodą i dusimy. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski dodajemy do mięsa gdy zacznie mięso mięknąć. Dusimy do miękkości mięsa. Jeśli trzeba podlewamy odrobiną wody. Danie można podawać zarówna z pieczywem jak i z ugotowanymi ziemniakami.