Składniki:
- mięso wołowe bez kości 1 kg
- cebula 2 sztuki
- marchew 1 sztuka
- papryka 3 sztuka
- ziemniaki 3-4 sztuki
- Pomidory krojone bez skóry
- papryka słodka i ostra mielona
- sól i pieprz, przyprawa do mięsa
- liście laurowe , ziele angielskie całe
- przyprawa do gulaszu, majeranek
- koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
- olej, smalec do smażenia
- możesz również dodać pieczarek
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie przyprawą do mięsa, pieprzem i solą. Odstawić na co najmniej dwie godziny – żeby smaki się przegryzły. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć lekko na smalcu. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni. Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka i zalać wodą (około 1-1,5 litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Papryki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie smalcu lub oleju. Można też upiec w piekarniku. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i pomidorami. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, papryki w proszku. Całość doprawić solidnie przyprawami.